Food Główna Lifestyle

6 czynności, po których powinniście zrezygnować z espresso

Post o kawie już jakiś czas temu był, jednak uważamy, że warto by napisać o czynnościach, po których można zrezygnować z zamówienia espresso w kawiarni i spokojnie udać się do innej, bo przecież to właśnie tu powinniśmy oczekiwać pełnego profesjonalizmu i liczyć na najlepszy produkt. Z naszego doświadczenia wiemy, że czasem naprawdę ciężko dostać kawę, która spełniałaby wszelkie wymagania. Bywa, że można przymknąć oko na małe uchybienia, to jasne. Można wtedy zwrócić uwagę bariście, aby kolejnym razem taka sytuacja nie miała miejsca. Jeżeli jednak zauważyliście wszystkie zaniedbania z poniższej listy – bierzcie nogi za pas, nie tłumaczcie się, tylko czym prędzej opuście to miejsce! Szansa na to, że następnym razem będzie lepiej jest, jednak ciężko jest zrobić dobre pierwsze wrażenie za drugim razem;)

My, od jakiegoś już czasu swoje kawy pijemy w Green Caffè Nero. Przyszło to jakoś naturalnie, po wielu próbach i wypitych kawach uznaliśmy, że chyba jeszcze nie zdarzyło się, aby kawa w tej sieci przygotowana była w sposób naruszający poniższe zasady. Oczywiście za każdym razem sprawdzamy czy nic się nie zmieniło i cały czas jesteśmy mile zaskakiwani:)

sf

1. Kawa nie jest mielona bezpośrednio przed przyrządzeniem.

Powszechny błąd, kiedy młynek włączany jest co kilka godzin lub nawet rzadziej, a kawa leżakuje sobie niczym dziecko w przedszkolu. Już po paru minutach po zmieleniu traci ona swój aromat i właściwości. Bardzo poważny błąd.

2. Kawa w kolbie (czyli tej śmiesznej rączce, do której sypana jest kawa) została nieprawidłowo ubita.

Ciężko to zauważyć, jeżeli nie ma się doświadczenia jako barista, ale zobaczycie to jeżeli ta czynność zostanie całkowicie pominięta.

Brak tej czynności przyczynia się bezpośrednio do punktu 4 w tym zestawieniu, więc jest niemal pewne, że już teraz możecie opuścić lokal:)

3. Nie przepłukanie grupy (czyli miejsca skąd leci woda w ekspresie).

Kolejny poważny błąd. Jest o tyle istotny, że chyba nie chcecie aby w waszej kawie znalazły się drobiny kawy, która już raz była zaparzona. W końcu zapłaciliście 8 zł za 30 ml napoju;)

4. Zbyt wolny lub szybki proces ekstrakcji (czyli czasu, w którym woda przepływa przez kawę i znajduje się w filiżance).

Proces ekstrakcji powinien trwać ok 25-30 sekund. Zbyt krótki nie wydobędzie z niej tego co najlepsze, crema będzie blada i aromat nie pełny. Zbyt długi spowoduje jej przepalenie, crema będzie za ciemna, smak zbyt gorzki.

5. Zbyt długi czas oczekiwania na swoją kawę.

Jest to bardzo, ale to bardzo ważny punkt! Jeżeli wszystkie powyższe etapy wykonane były prawidłowo a na przyrządzoną kawę czekamy dłużej niż minutę cały czar pryska i spokojnie możemy odmówić przyjęcia takiej kawy i poprosić o przygotowanie kolejnej. Dlaczego? A no dlatego, że po upływie 60 sekund większość aromatu kawy ukrytego pod cremą, zaczyna się zatracać.

6. Brak podania wody do espresso.

Może nie jest to jakiś karygodny błąd, jednak jeżeli pragniesz poczuć wszystkie nuty smakowe swojej kawy istotne jest przepłukanie kubków smakowych przed jej wypiciem. UWAGA: woda podawana do espresso nie jest do popicia kawy! Nie pijcie jej po, zawsze przed espresso.

szklanka-do-kawy-espress_58

To takie 6 podpowiedzi, które mają na celu pomóc wam  odróżnić dobrą kawiarnie od tej złej i dobrego baristę od osoby, która kawę po prostu przygotowuje. W takim zestawieniu można by umieścić jeszcze parę punktów, jednak uważamy, że nie są na tyle istotne, aby całkowicie zrezygnować z zamówienia lub po prostu nie mamy na nie wpływu i nie możemy ich zaobserwować naszym czujnym okiem. Należą do nich: odpowiednia grubość zmielenia kawy (wpływa na czas ekstrakcji), dobra ilość porcji kawy potrzebna do przygotowania espresso (powinno to 7 gram), odpowiednie ciśnienie w ekspresie, podgrzanie filiżanki. Jeżeli natomiast skusiła was kawa mleczna, czy to cappuccino czy latte a widzicie, że dysza do spieniania mleka jest cała oblepiona zaschniętym mlekiem to lepiej nie ryzykować i opuścić to miejsce i nigdy tam nie wracać, przecież czysty sprzęt to podstawa!

Mówiąc o dobrej kawie jest jeszcze jeden bardzo istotny punkt, który decyduje o tym czy jest ona dobra czy też nie – a mianowicie podejście baristy. Uśmiechnięta osoba, po której widać, że lubi to co robi, interesuje się klientem, pyta o zdanie, ma niebagatelny wpływ na atmosferę kawiarni i łatwiej łatwiej wybaczyć takiej osobie małe zaniedbania.

Pamiętajcie, kiedy już jesteście w kawiarni to macie prawo wymagać, aby zamówiona przez was kawa była jak najlepszej jakości – nie zgadzajcie się na byle co, w końcu to nasze podniebienia są najważniejsze;)

Take care!

 espressoshot

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *